Bij een auto van de zaak krijg je te maken met de bijtelling privégebruik in het geval de auto ook privé gebruikt wordt tenzij je per jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt, dan geldt de bijtelling niet. Je zult het aantal kilometers dat je privé gereden hebt moeten bewijzen aan de belastingdienst. Het is daarom noodzakelijk om een nauwkeurig opgestelde rittenregistratie te hebben wanneer je een auto hebt ingebracht in de eenmanszaak.
Houd je de ritten van je auto van de zaak bij? De belastingdienst kan je rittenregistratie op elk moment opvragen, dus zorg ervoor dat de administratie altijd op orde is, en alleen waarheden bevat. Elke rit die is gemaakt moet kunnen worden verantwoord. Een stukje omrijden voor privé doeleinden wanneer er een zakelijke rit gemaakt wordt is er niet bij. De belastingdienst controleert de juistheid van de rittenregistratie bijvoorbeeld aan de hand van agenda's, garagenota's, de routeplanner, e.a. Het is dus aan te raden om ook van deze informatie een goede administratie bij te houden. Hierin moet je merk en type auto, kentekennummer, periode waarin de auto beschikbaar was, begin en eind stand van de kilometerstand en het adres van het vertrek- en aankomstadres, als het om een retour rit gaat moet dit tweemaal in de boeken staan.
Een rit wordt gedefinieerd bij rittenregistratie als een reisafstand tussen twee adressen. Wanneer iemand op een werkdag 's ochtends naar zijn werkplaats rijdt en 's avonds weer terug naar huis geldt dit als twee afzonderlijke ritten. Een rit bij rittenregistratie heeft een gemengd karakter wanneer er zowel zakelijk als privé kilometers gemaakt worden in deze rit. Voor elke rit moeten de volgende gegevens in de administratie staan: de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, begin- en eind adres, de gereden route als die afwijkt van de gebruikelijke route, het karakter van de rit (privé of zakelijk) en bij een rit met een gemengd karakter moeten de privé-omrij kilometers vermeld worden.